Materiaalitekniikka

Materiaalitekniikan tärkeimmät tutkimusalueet ovat energia-, kuljetusväline- ja prosessiteollisuuden materiaalit ja rakenteet.

Tutkimus kattaa suurlujuusterästen ja valettujen materiaalien käytön vaativissa sovelluksissa ja niiden karakteroimisen, testauksen sekä ominaisuuksien ja vauriomekanismien mallinnuksen.

Tärkeitä alueita ovat teräsrakenteiden lujuus, väsyminen, viruminen ja teräsrakenteiden murtuminen sekä materiaalien vetyhauraus. Perinteisten koneenrakennusmateriaalien lisäksi tutkimusryhmä osallistuu aktiivisesti kehittyneiden materiaalien tutkimukseen, suunnitteluun, valmistukseen ja mallinnukseen. Tällaisia kehittyneitä materiaaleja ovat esimerkiksi amorfiset metallit, magneettiset muistimetallit ja hybridimateriaalit.

Hitsaustutkimus liittyy etenkin vaativien nikkeliseosten, kuparin ja edistyneiden suurlujuusterästen yhdistelmähitsien ominaisuuksien tutkimiseen. Tutkimus keskittyy erityisesti kapearailohitsaukseen, kitkatappimenetelmään ja hitsauspinnoitukseen. Materiaalitutkimus energiatekniikassa on aiemmin kohdistunut lähinnä ydinvoimalaitosmateriaaleihin, mutta nykyisin myös käytetyn ydinpolttoaineen säiliöihin, bioetanolia, aurinkovoimaa, bioenergiaa ja jätettä polttoaineena käyttävien kattiloiden käyttöön.

Valutuotetekniikan tutkimuksen painopiste sijoittuu valettuihin materiaaleihin (erityisesti valuraudat ja -teräkset sekä alumiiniseokset), valun suunnitteluun, ympäristöasioihin sekä valuprosessiin.

Lisätietoja

Sivusta vastaa: | Viimeksi päivitetty: 04.07.2018.