Energiatehokkuus ja energiajärjestelmät

Keskeisiä tutkimuksen aiheita ovat rakennusten tehokas energiankäyttö ja sisäolosuhteet, energia- ja materiaalitehokkaat teknologiat, prosessikonseptit ja prosessi-integraatio teollisuudessa sekä yhteiskunnan kokonaisnäkökulmasta parhaat energiajärjestelmät.

Energiatehokkuuden ja energiajärjestelmien tutkimuksen painopisteenä on energiantuotantoon ja kulutukseen liittyvät järjestelmät. Tutkittavat energiajärjestelmät vaihtelevat kokoluokaltaan erilaisista yksittäisistä rakennuksista ja teollisuuden energiajärjestelmistä kokonaisiin maanosan laajuisiin energiajärjestelmiin. Sovellusalueiden vaihtelevuudesta huolimatta erityisesti tutkimusmenetelmien samankaltaisuus tarjoaa mahdollisuuden tutkijoiden väliseen tiiviiseen ja aktiiviseen yhteistyöhön tarjoten huippututkimukselle välttämättömän osaamispohjan laajojen ongelmien kokonaisvaltaiseen ratkaisemiseen. Tämä osaamispohja tarjoaa houkuttelevan yhteistyömahdollisuuden myös kansainväliseen tutkimusyhteistyöhön.

Tutkimuksen lähtökohtana toimivat energiajärjestelmien kompleksisuuden lisääntyminen sekä lisääntyvä tarve rakentaa tehokkaita ja ympäristöystävällisiä energiajärjestelmiä. Pääasiallisina tutkimustyökaluina toimivat erilaiset analyysi-, simulointi- ja optimointimenetelmät sekä tietokoneohjelmistot. Ohjelmistoina on sekä kaupallisesti saatavia alan johtavia tuoteita että itse kehitettyjä malleja ja ohjelmistoja. Laboratorion kokeellinen tutkimustoiminta on myös erittäin aktiivista. Kokeellinen toiminta on keskittynyt erilaisten kuivausilmiöiden tutkimukseen ja rakennusten energiankäytön ja sisäilman laadun mittaamiseen kaksikerroksisessa koetalossa.   

Sivusta vastaa: | Viimeksi päivitetty: 04.07.2018.