Ongelmasta ratkaisuun seitsemässä minuutissa
Helsinki Challenge -kilpailun semifinaaleissa kahdeksan tiimiä Aallosta pitchasi ratkaisujaan maailman isoihin haasteisiin.
Tiedepohjainen ideakilpailu Helsinki Challenge on edennyt semifinaalivaiheeseen. Kaksikymmentä monitieteistä tiimiä yliopistoista ympäri Suomen kertoivat helmikuussa ratkaisujaan YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin seitsemän minuuttia kestävissä pitchauksissa. Tiimit pyrkivät löytämään ratkaisuja muun muassa syövän hoitoon, ikääntymiseen ja malariaan. Tiimeistä kahdeksan on Aalto-yliopiston tutkijoiden johtamia hankkeita. Kilpailun finalistit julkaistaan kesäkuussa ja voittaja joulukuussa 2017.
"Suurien maailmanlaajuisten ongelmien ratkaisuun tarvitaan yhteistyötä ja uusia innovaatioita. Vaikeimpia tehtäviämme on löytää palveluja kaikkein köyhimpien alueiden ihmisten tarpeisiin", sanoi ministeri Elisabeth Rehn avauspuheenvuorossaan.
Aalto-yliopiston tutkijoiden johtamissa hankkeissa kehitetään muun muassa maaperää analysoivaa laitetta, materiaalia lämpöenergian varastoimiseen ja uudenlaista kuitua suomalaisesta puusta.
Tiimi Catalyst Supreme, vetäjänään professori Tanja Kallio (toinen oikealta), kehittää uusia katalyyttimateriaaleja, joissa ei käytetä kriittisiä raaka-ainevaroja, kuten iridiumia, platinaa tai muita arvokkaita metalleja. Tiimin ehdottamat materiaalit ovat niin sanottuja hybridimateriaaleja, jotka koostuvat hiilestä ja esimerkiksi raudan kaltaisesta yleisestä metallista. Ratkaisun myötä olisi mahdollista luoda myös uusia energian varastointiteknologioita. Seuraa Catalyst Supreme -tiimiä Twitterissä.
"Kehitämme kaupunkikehittämisen Tinderiä", F-Factor-tiimiläiset, jonka vetäjä on professori Esa Saarinen (oikealla). F-Factor haluaa mullistaa kaupunkikehittämisen. Tavoitteena on kehittää avoin alusta, jolla erilaiset toteuttaja- ja asukasyhteisöt kohtaavat arvoa tuottavalla tavalla. Tuloksena syntyy nykyistä persoonallisempaa ja käyttäjälähtöisempää asumista, palvelutilaa ja kaupunkiympäristöelämää. Seuraa F-Factoria Twitterissä.
Tiimi HeatStock kehittää komposiittimateriaalia, johon voi varastoida lämpöenergiaa pitkiksi ajoiksi. Sen avulla kesällä talteen kerätyllä lämmöllä voisi lämmittää talvisin. Ryhmän onnistuminen auttaisi edistämään uusiutuvien energiamuotojen käyttöä, lisäämään teollisuusprosessien energiatehokkuutta, hidastamaan ilmastonmuutosta ja säästämään luonnonvaroja. Tiimin vetäjä on Senior Scientist Ari Seppälä (toinen oikealta). Seuraa HeatStockia Twitterissä.
Ioncell-tiimi kehittää uudenlaista kuitua suomalaisesta puusta. Puuvillan ja villan tuotanto ei pysy väestönkasvun perässä, joten tarvitaan uudenlaisia materiaaleja. "Selluloosapohjaisten tekstiilikuitujen kehruumenetelmämme tuo uusia mahdollisuuksia suomalaiselle teollisuudelle", kertoo ryhmän vetäjä, professori Herbert Sixta (toinen oikealta). Seuraa Ioncelliä Twitterissä.
Tiimi Pro Fibers on kehittänyt AaltoCell-menetelmän, jolla tuotetaan puupohjaista biomassaa. Kun sitä sekoitetaan eläinrehuun, saadaan luonnonmukaista, kuitupitoista ravintoa. Sekoitetta voidaan tuottaa suomalaisissa sellutehtaissa, joten sen vienti antaisi Suomelle merkittävän kilpailuedun. Tiimin vetäjä on professori Olli Dahl (kolmas vasemmalta).
Tiimi Reconfigure Mobility haluaa luoda asiantuntijoiden verkoston, joka ratkoo liikkumisen ja kuljetusten aiheuttamia ympäristö- ja terveysongelmia. "Tavoitteena on kehittää pysyvä verkosto, joka yhdistää tutkijat, yritykset ja organisaatiot ja yhteiskunnan muut toimijat", kertoo ryhmän vetäjä TkT Mikko Särelä (toinen oikealta). Seuraa Reconfigure Mobility -tiimiä Twitterissä.
Senior Cognitive Booster -tiimi hyödyntää aivokuvantamisen menetelmiä selvittääkseen, miten fyysisen aktiivisuuden ja kognitiivisten harjoitteiden yhdistelmä auttaa ikäihmisiä parantamaan aivotoimintaansa. Tiimi ehdottaa ratkaisuksi ohjelmistoa, jonka avulla ikäihmiset voivat tehdä fyysisiä ja kognitiivisia harjoituksia houkuttelevissa virtuaalisissa ympäristöissä. Tiimin vetäjä on tohtorikoulutettava Ping Jiang (toinen oikealta). Seuraa Senior Cognitive Booster -tiimiä Twitterissä.
Tiimi Wave Farmers haluaa kehittää maaperää analysoivan laitteen, jonka avulla maanviljelijät voivat kasvattaa oikeita kasveja oikeissa paikoissa ja hoitaa niitä oikealla tavalla. Seurauksena koko ekosysteemi ja kehitysmaiden ruokaturva voisi parantua. Tiimin vetäjä on Robertus Nugroho, PhD, (kuvassa vasemmalla). Seuraa Wave Farmers -tiimiä Twitterissä.
Katso videolta kaikki 20 pitchausta (youtube.com).
#finland100 #aalto #helsinkichallenge
Lisätietoja:
- Aalto-yliopisto ja Suomi 100
- Helsinki Challenge (challenge.helsinki.fi)
- Helsinki Challenge jury (challenge.helsinki.fi)
Kuvat: Linda Tammisto, Meeri Utti
Helsinki Challenge on tiedepohjainen ideakilpailu ja kiihdyttämohjelma, joka tuo tiedeyhteisön ja yhteiskunnan eri toimijat yhteen ratkaisemaan maailman suuria ongelmia. Kilpailun teemat Sustainable Planet, Urban Future ja People in Change linkittyvät YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin. Ideakilpailun palkintosumma on 375 000 euroa ja se on tarkoitettu ratkaisun toteuttamiseen.
Helsinki Challenge toteutetaan suomalaisten yliopistojen yhteistyönä ja on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa. Helsingin yliopiston kanssa kilpailun järjestävät Aalto-yliopisto, Hanken Svenska handelshögskolan, Itä-Suomen yliopisto, Jyväskylän yliopisto, Oulun yliopisto, Taideyliopisto, Turun yliopisto, Vaasan yliopisto ja Åbo Akademi.