Digibarometri 2015: Esineiden ja asioiden internet vie digikumouksen ruuduilta reaalimaailmaan

17.03.2015

Digibarometri on vuosittainen katsaus kansakunnan digitaaliseen asentoon. Yksi tämänkertainen avainteema on esineiden internet.

Martti Mäntylä (Aalto-yliopisto), Timo Seppälä (Etlatieto Oy) ja Jukka Viitasaari (Teknologiateollisuus ry) kertovat näkemyksensä esineiden ja asioiden internetistä.

Esineiden ja asioiden (teollisessa) internetissä ihmisten ja yritysten ympäristöä havainnoidaan ja säädetään autonomisesti sensoreiden ja ohjelmistojen yhteistyönä. Fyysisen maailman toimintaa tukee sen yhä täydellisempi virtuaalinen kopio, joka mahdollistaa automaattisen ennakoivan optimoinnin ja aiemmasta poikkeavat liiketoimintamallit. Potentiaalistaan huolimatta visio saattaa lopulta kaatua vaikeisiin tiedon omistajuuden, tietoturvaan ja yksityisyyden suojaan liittyviin kysymyksiin.

Martti Mäntylä, Timo Seppälä ja Jukka Viitasaari korostavat, että väite "kaiken internet muuttaa kaiken" on liian väljä yleistys digitalisaatiosta. Ennemminkin, uudet älykkäämmät tuotteet ja palvelut synnyttävät meille uusia tapoja soveltaa eri teknologioita kaikkien toimialojen yritysten, julkisen sektorin ja koko yhteiskunnan tuottavuuden parantamiseksi.

Digibarometrin julkaisijat ovat Digile Oy, Liikenne- ja viestintäministeriö, Tekes, Teknologiateollisuus ry ja Verkkoteollisuus ry.

Lisätietoja:

Digibarometrin julkistustilaisuus

Digibarometri 2015 -selvitys

Teollinen internet Aallossa